Den 13:e november deltog Arkatays egna Klas Skogmar i Samhällsbyggnadsdagen 2023 i Stockholm, en dag dedikerad till att utforska och diskutera hållbar stadsutveckling. I en imponerande samling av presentationer delade experter och entusiaster insikter om framtidens stadsplanering. Genom att fokusera på ämnen som social hållbarhet, innovativa forskningsprojekt, och utmaningarna vid omlokaliseringen av Kirunas centrum, erbjöd evenemanget en inblick i de nyaste trenderna och strategierna inom samhällsbyggnad.

”Det var en mycket hög nivå på presentationerna, och jag upplevde att den lockade till sig en målgrupp som inte normalt sett brukar dyka upp på PMIs seminarier. Temat om hållbarhet var viktigt och bra, och gick igen i de olika presentationerna,” menar Klas.

Under evenemanget hölls en engagerande presentation om socialt hållbar stadsutveckling i utsatta områden av Caroline Dahlbom. Där fick deltagarna ta del av Svenska Bostäders dedikation för att skapa samhällen som präglas av deras devis ”helt, rent, snyggt och tryggt”, något som Klas beskriver som ”inspirerande”. Svenska Bostäders fokus på att främja integration, minska kriminalitet och förbättra välmåendet blev tydligt och betonades av Dahlbom, som delade insikter om betydelsen av att ”lyssna och gräva där du står” – en princip som tydligt är applicerbar i olika projekt och sammanhang.

Linda Tengs delade också med sig av sina erfarenheter från ’CoKitchen-ett forskningsprojekt’ som fokuserade på kollektivt boende. En insikt som framkom genom det agila labbandet med CoKitchen var att det inte enbart räcker att bygga ihop vardagsrum och kök, utan att man kan behöva separata ytor att dra sig undan till. Genom effektivt utnyttjande av ytor kan manminska miljöavtrycket och skära kostnaderna.

Karin och Thereses presentation med titeln ’Att flytta en stad – samhällsomvandling på riktigt’ erbjöd en unik insikt i de omfattande utmaningar och möjligheter som uppstår vid förflyttningen av Kirunas centrum för att ge plats åt LKABs gruvverksamhet.

”Det är riktigt intressant hur en stad kan se ut när man får bygga den från grunden, där man kan integrera boenden med affärer, skapa bättre förutsättningar för olika typer av verksamheter och den enorma förändringsledning som krävs för att få med sig alla på resan,” menar Klas.

Dessutom fick eventets deltagare också ta del av en fascinerande paneldebatt och delta i en lek med Lego som ett sätt att utforska olika perspektiv. Genom denna lekfulla och kreativa metod kunde deltagarna fånga kollektiva insikter på ett engagerande sätt.

”Sammanfattningsvis var denna dag inte bara en möjlighet att lära sig om senaste trenderna inom stadsutveckling, men också att reflektera över hur dessa insikter kan tillämpas i våra egna projekt och samhällen,” berättar Klas.