Styrgruppsutbildning

[ rätt förutsättningar för framgång ]

Styrningen av projekt är avgörande för att säkerställa att rätt projekt initieras men också att projekten och projektledarna ges rätt förutsättningar för framgång och att fokus alltid ligger på det värde som projektet ska skapa. Styrgruppen är den starkaste, och ofta den enda länken mellan organisationens strategi och det som utförs i projekt och program, vilket också gör det till ett av organisationens viktigaste forum. Detta i sin tur gör att styrgruppens arbete är av yttersta vikt för den långsiktiga effekthemtagningen av projektet. 

 

Rätt förutsättningar för framgång

För ett framgångsrikt projekt är det avgörande att man ger det rätt förutsättningar för att lyckas. Vilket i förlängningen betyder att man måste säkerställa att de som leder och styr över projektet har tillräckligt med kompetens för att kunna leverera och uppnå hållbar projektframgång. Det kan även vara viktigt att se över de egna arbetssätten samt rollerna inom styrgruppen – hur arbetar man till exempel som mest effektivt i en styrgrupp? Utifrån god praxis, vad funkar i vår organisation? Har man rätt förmågor och kompetenser? Bevakar vi de viktiga perspektiven för att projektet ska lyckas? Och om inte hur säkerställer man detta?

 

Effektiva styrgrupper

I Arkatays utbildning ”Effektiva styrgrupper” rustas potentiella styrgruppsmedlemmar för att kunna utföra sina individuella roller på ett ändamålsenligt vis och för att styrgruppen som helhet ska fungera väl. Utbildningen bygger på global god praxis (ISO 21500, PRINCE2, PMBOK), omsätter denna till praktiska tillvägagångssätt och anpassas till den aktuella organisationen. Stor vikt läggs också på effektiva beteenden och ansvar, som ofta är skillnaden mellan goda intentioner och hållbar projektframgång.

 

Utbildningen är riktad till styrgrupper och omfattar:

  • Roller och ansvar i styrgrupp och projektorganisation
  • Styrgruppens kontext och ansvar för strategi
  • Ansvar och effektiva beteenden 
  • Hur beslut tas och av vem
  • Fokus på effekterna – nyttohemtagning
  • Styrgruppens arbete i praktiken – att få helheten att fungera

 

Är detta något er styrgrupp kan vara intresserad av eller något ni vill undersöka lite närmre? Kontakta oss då gärna via följande kontaktformulär: