Agil Projektledning

[ när är det vist att jobba agilt? ]

Hur jobbar man egentligen med agil projektledning? Går det att kombinera med traditionell projektledning och hur kan vi som organisation veta vad som passar oss bäst?

Frågorna kan vara många och ibland kan det vara svårt att på egen hand nysta bland vad som kommer gynna organisationen mest samt hur man i praktiken arbetar mer agilt. En vanlig missuppfattning om ökad agilitet inom en organisation är att man inte behöver ha kontroll – men i verkligheten handlar det bara om på vilket sätt man hanterar kontroll. När är det till exempel värdefullt att ha en viss information och inte? 

 

Vara en agil organisation eller endast applicera agila arbetssätt?

Det är stor skillnad mellan att arbeta med agila arbetssätt eller vara en agil organisation och det är viktigt att inte bara tänka på hur man arbetar utan även se över hur man följer upp sitt arbete. Att applicera ett agilt arbetssätt bidrar till att man kan arbeta mer flexibelt och möjliggör att kunna ta beslut så sent som är försvarbart i projektet. Till exempel kan det vara klokt att vara agil när slutprodukten är osäker då man kan behöva pröva sig fram för att hitta den bästa lösningen.

 

Agil transformation

Så, när bör man arbeta agilt och hur hanterar man en eventuell övergång från vattenfallsmetodiker till agila arbetssätt? Utefter den egna organisationens behov är det klokt att utforska när eller i vilka delar av sina projekt som det kan vara givande att arbeta agilt – vanligt är att att många organisationer landar i just en hybrid-lösning där man väljer att använda ett agilt arbetssätt i delar av sina projekt. På Arkatay har vi god vana av att vara rådgivande i den här typ lösningar och hjälpa organisationer att kunna plocka russinen ur både den traditionella och den agila projektledningskakan.

 

Certifiera dig inom agila arbetssätt

Vi har även möjlighet att erbjuda följande certifieringsförberedande utbildningar inom agila arbetssätt:

  • Scrum Master
  • PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)®
  •  PRINCE2® Agile

 

Mycket att hålla koll på? Ingen fara, vi har erfarenhet och förmågan att stötta samt navigera er rätt bland agila arbetssätt, metoder och utbildningar. Vi på Arkatay anser att agil och traditionell projektledning både kan och ofta bör samexistera och samverka – vi hjälper er att balansera ett perspektiv och hur man väljer russin ur kakan eller rakt av använda en metodik som funkar bäst utifrån era förutsättningar och kontext.

 

 

Vill du veta mer om hur vi jobbar med samt utbildar inom agil projektledning? Tveka inte att ta kontakt med oss via formuläret nedan.