Arkatay logga

Uppdatering av PRINCE2® – nu finns version 7 tillgänglig

PRINCE2® är en av de största projektmetodikerna i världen med över en miljon certifierade projektledare världen över. I dagarna släpptes den 7:e utgåvan av boken Manageing Successfiul Projects with PRINCE2®. Vad har hänt sedan tidigare upplagor och hur kan den nya manualen hjälpa oss projektledare? Vi sammanfattar de största ändringarna nedan.

När träder den nya utgåvan i kraft och vad är annorlunda?

Peoplecert som idag äger PRINCE2® fångar kontinuerligt in feedback från projektledare, utbildare kring de befintliga metoderna de har. De följer även trender och arbetar för att PRINCE2®-manualen ska vara uppdaterad och användbar. Några punkter de sett behöver integreras i PRINCE2® är hållbarhet och människor. De har även sett boken växa i sidantal från den 5e till den 6e upplagan, och de har de velat undvika för kommande upplagor. Vidare har de haft ambitionen att förenkla språket och vara mer systematiska vid beskrivning av projektlednings-praktiker.

Här är några av de största skillnaderna:

  • PRINCE2® innehåller numera kapitlet People. Människor och ledarskaps-aspekten har saknats i tidigare upplagor. Detta är nu hanterat med ett nytt kapitel i början av boken. Detta innebär att vi idag har 5 integrerade delar i projektmetodiken: PeoplePrinciplesPracticesProcesses and Project Context.
  • Projekttriangeln är en av de mest klassiska projektledningsverktygen. PRINCE2® kallar detta för Aspects of Project Performance. Vi behöver följa upp våra projekt på TidKostnad och Innehåll enligt projekttriangeln. Men vi behöver även följa upp projekten med avseende på KvalitetRisk och Nytta. I den sjunde upplagan har även Hållbarhet inkluderats, vilket innebär att det nu finns 7 Aspects of Project Performance, som vi projektledare behöver styra våra projekt utifrån.
  • Vad som tidigare kallades för Themes benämns nu som Practices, där samtliga practices innehåller en PRINCE2®-teknik. Det finns alltså handfasta råd och arbetssätt för hur vi kan arbeta med Business case och Nyttorealisering, Organisation, Kvalitet, Planering, Risker, Ändringar i scope samt Progress och uppföljning. Det ger värdefulla verktyg för projektledare i deras vardag.
  • Att sätta metoden i ett sammanhang har alltid varit ett centralt element i PRINCE2® och kallas i projektmetodiken för Project Context. Fyra scenarier är skapade, som alla återspeglar olika typer av projekt där PRINCE2® används. Dessa scenarier löper genom hela boken och gör att vi som läsare snabbt förstår hur vi kan skräddarsy PRINCE2® till våra respektive sammanhang.
  • Boken innehåller 15% färre sidor trots att innehållet i viss mån har ökat. Författarna har åstadkommit detta genom att undvika upprepningar. Vidare har författarna gjort en total genomlysning av språket så att det ska vara enkelt att förstå.

Den nya utgåvan är tillgänglig från 4 september.

Har du frågor kring PRINCE2® eller är nyfiken på någon av våra utbildningar? Tveka då inte att höra av dig. Våra kollegor Mattias, Jan, Jonas och Klas pratar gärna med dig om nyheterna i PRINCE2® och hur man använder PRINCE2® i sina projekt.

Dela:

Johanna Fransson och Klas Skogmar håller utbildning i programledning

Lessons Learned: Programme Management in Practice

Arkatay.se har fått en ny layout

Reflektioner från Passion for Projects 2024

Reflektioner från Samhällsbyggnadsdagen 2023

Kontakta oss!

Arkatay logga

Arkatay Consulting AB

Gustav Adolfs Torg 43 211 39 Malmö Sverige

Utbildning: [email protected]

Copyright © 2022 Arkatay Consulting AB. All rights reserved. PMP, CAPM, PMI-ACP, PMI-RP, PMI-SP, PgMP, PMI, PMBOK are all registered marks of the Project Management Institute, Inc. PRINCE2® / PRINCE2 Agile® / MSP® / M_o_R® / MoP® / MoV® are registered trademarks of the PeopleCert group. Used under licence from PeopleCert. All rights reserved.

Get in touch with us!

Kontakta oss

Johanna Fransson håller utbildning

14 juni - 18 juni

Project Management in practice

Project Management in Practice är en 3-dagars grundläggande utbildning som riktar sig till individer som strävar efter att fördjupa sina kunskaper inom projektledning. Ta steget och anmäl dig här!