Email: stina@arkatay.com
Telefon: +46 (0) 705 46 32 72

I september fick vi en ny kollega på Arkatay, Stina Andersson. Mattias och Stina hade ett litet samtal kring hennes bakgrund och förväntningar.

MGP: Välkommen till Arkatay Stina. Vad brukar vara det första du berättar om dig själv?

SA: Nämen tack Mattias! Eftersom jag är så oerhört nyfiken så brukar det vara jag som ställer frågorna. När jag väl blir ombedd att berätta om mig själv så brukar jag prata om mina privata intressen inom musik och yoga. Inte sällan landar konversationen till slut inom antingen psykologi eller beteendevetenskap eftersom det är vad jag utbildar mig inom.

MGP: Spännande med beteendevetenskap och psykologi. Det är ju viktiga ämnen för en stor del av vi på Arkatay arbetar med, ledarskap. Finns det någon speciell del i detta du tycker alla bör fördjupa sig i?

SA: Jag vet att Arkatay är i framkant vad gäller nytänkande och intresse av värdet i välmående och mental hälsa för sina medarbetares utveckling och framgång. Där tror jag att många andra, speciellt större bolag, har mycket att lära. Människor som får ta ansvar, blir upplyfta av sin omgivning och får känna sig som en värdefull individ istället för en siffra är jag övertygad om mår bättre, särskilt på längre sikt. Det i sin tur kan sänka sjukfrånvaro och ge ökad effektivitet i arbetet. Win win.

Exempel på Arkatays intresse för psykologi är att många Arkatayare har kunskap inom JTI och har gjort testerna, vilket kan ge en ökad förståelse och insikt om sig själv och sina medmänniskor. Här vill jag dock varna för risken att använda personlighetstester och dess resultat på fel sätt. Det är väldigt aktuellt att klassas som en viss färg, som introvert/extrovert, som en viss grad av känslig osv. Jag är försiktigt skeptisk till att kategorisera människor på det viset. Som jag nämnde kan det definitivt ge ökad förståelse och insikt, men man bör heller inte låsa fast en individ i ett visst fack enligt mig. Egenskaper kan variera över tid, i takt med mognad, självinsikt och erfarenhet.

För en organisation som Arkatay där det inte finns några chefer tror jag också att det är viktigt att ständigt reflektera över informella hierarkier, som är omöjliga att komma ifrån. Varför lyssnar vi mer på en viss person än en annan? Får en viss individ styra diskussionerna så att den landar dit hen vill? Beror detta i så fall på kön, ålder, kroppsspråk, tonfall eller något annat? Under min (hitintills mycket korta) tid på Arkatay har man bland annat hittat en lösning i att medarbetarna i ett anonymt forum kunnat ge förslag och sedan anonym input på andras förslag, vilket jag ser som värdefullt. Det är min övertygelse att en öppen dialog och förståelse för varför något sådant är värdefullt också hade gett mycket insikt och därför blivit ett viktigt komplement. Detta kan man läsa mer om i socialpsykologi bland annat.

MGP: Jag håller med dig om det du säger Stina. Det är generellt väldigt värdefullt när nya personer kommer ombord i en organisation och både tillåts och vågar delge sina perspektiv.

MGP: När du nu kommit in i Araktay, vad kommer du främst att arbeta med?

SA: Min roll är ledningsassistent/office manager. Mitt jobb är helt enkelt att agera lite ”spindeln i nätet”, se till att logistiken klaffar. Kommer även driva interna projekt som avser kontoret.

MGP: Det blir en roll där du lär känna alla kollegor snabbt, och säkerligen flera av våra kunder.

MGP: Vad har överraskat dig mest hos dina nya kollegor?

SA: Att jag tycker om alla! En av mina sämsta sidor är att jag kan vara lite kräsen med människor, så i en stor grupp så är det oftast kanske en eller två som jag verkligen tycker om. På Arkatay tycker jag verkligen om alla, mycket. Det är ett roligt och kompetent gäng, med en perfekt blandning av allvar och glimten i ögat. Det gillar jag skarpt.

MGP: Härligt att höra. Du verkar ha fått en riktigt bra start. Jag ser framemot att arbeta med dig och våra kommande diskussioner.

Läs gärna mer om Stina, och våra andra anställda under Kontakt. Där finns även kontaktuppgifter för den som vill prata mer!