PMI genomgår ett stort förändringsarbete. Initiativet togs för flera år sedan med motiveringen: Att kunna fortsätta vara den relevanta och drivande aktören inom projektvärlden i framtiden. Vi har sett PMI göra ett antal punkter på vägen såsom: en tydligare internationalisering, ett aktivt grepp kring att knyta agila metoder närmre PMBOK Guide, och publicering av små onlinekurser. PMI köpte och integrerade Gantthead till vad som idag är världens största projektlednings-community, projectmanagement.com, med ett par miljoner användare. Dessutom startades Brightline.

För ett år sedan anställdes Sunil Prashara som VD, och med honom har den påbörjade förändringen tagit fart ännu mer. Sunil har en annorlunda bakgrund från tidigare ledare för PMI. Han är född i Afrika med Indiska föräldrar. Han har bott och verkat i flera länder, och är numera bosatt i London. Detta är väsensskilt från tidigare chefer som alla har haft en amerikansk bakgrund. Med Sunil har förändringsambitionen höjts och flera saker har introducerats.

I samband med 50-årsfirandet 2019 lanserades en ny grafisk profil. Ett nytt begrepp the Project Economy, har blivit centralt i PMIs kommunikation. PMI har under året anställt ett halvdussin chefer runtomkring i världen som ska ansvara för varsin kontinent, vilket troligtvis innebär en god förståelse för lokala behov. PMI har köpt och integrerat Disciplined Agile (vilket vi skriver mer om i en separat blogg). Den nya upplagan av PMBOK Guide kommer ändras i grunden från de tidigare versionerna, med bland annat fokus på principer. PMI arbetar dessutom om samarbetet med utbildningsleverantörer globalt, vilket kommer att påverka alla som ska gå prep-kurser för sin PMP-certifiering.

Det är spännande och värdefulla förändringar som sker. Vi inom Arkatay hänger med, både på utsidan och insidan.

/Mattias Georgson Petrén