På Arkatay är referensbiblioteket centralt. Inte bara på vårt kontor eller i våra läsplattor, böckerna och teorierna är också högst närvarande i de vardagliga diskussionerna. De ramverk, idéer och kunskaper som läsningen ger oss hjälper oss att bygga ett bättre bolag och bättre tjänster. Här delar vi med oss av våra boktips – läsning som inspirerat, roat eller skakat om oss på ett eller annat sätt.

 

Kan böckerna läsa människor? Det kan de förstås! Hur skulle de annars veta allting om oss? – Lennart Hellsing

Boken som inspirerat Arkatay såväl som andra bolag världen över i arbetet med att strukturera om sina organisationer för att bli mer värdeskapande, responsiva och holistiska – ”teal”. En teal organization är självstyrande, holistisk (det engelska något svåröversatta begreppet wholeness är egentligen bättre) och syftesdriven. I boken förklarar den tidigare McKinsey-partnern Frederic Laloux sin idé om ett paradigmskifte inom organisation, visar på praktiska exempel och på vilka förutsättningar som krävs för framgång.

Otto Scharmer undervisar vid MIT och är upphovsman till Theory U – en process för att facilitera fram en möjlig bättre framtid. I moderna organisationer är vi traditionellt sett duktiga på att lära av det förgångna – här tränar vi oss istället i att lära av framtiden, att uppmärksamma de tecken som finns på möjlig utveckling till det bättre. Teorin används globalt för att bearbeta såväl stora samhällsutmaningar som personlig utveckling.